Лидерът на "Воля" Веселин Марешки
Лидерът на "Воля" Веселин Марешки / БГНЕС, архив
Делото за изнудване и побой срещу лидера на „Воля” и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки се връща във Варна и започва отначало. Процесът е насрочен за днес от 13 ч. в Окръжния съд в морската столица, съобщава вестник „Труд”.

От пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна припомнят пред изданието, че ВКС отмени определението на съдия Красимир Гайдаров, който през април спря делото и го изпрати в Софийски градски съд, където се гледат делата срещу лица с имунитет.

Марешки иска прокуратурата да провери има ли политически чадър над него

Мотивите на върховните магистрати бяха, че обвиненията срещу Марешки са за деяния, извършени през 2014 г., когато не е бил депутат и не е имал имунитет. Същата позиция зае и прокуратурата във Варна, която изказа становище, че делото трябва да продължи във Варненския окръжен съд, защото меродавен за определяне на подсъдността е моментът на извършване на деянието.

Веселин Марешки се отказа от имунитета си в края на юни.

Марешки: Няма да кажа кой ми е оказвал натиск, не вярвам на прокуратурата

Делото се точи от ноември 2015 г. и подсъдими по него са лидерът на „Воля” и Красимира Колева. Двамата са обвинени в изнудване на наемателя на пицария „Ред хот” Асен Миланов и за увреждане на имуществото му. Срещу Марешки има и обвинение за лека телесна повреда на общинския съветник Костадин Костадинов, който се намеси в конфликта и отнесе юмрук от бизнесмена пред полицаи.

Съдебни заседания бяха отлагани заради президентските и извънредните парламентарни избори, след които Марешки стана депутат. Сменен беше и съдия Светлозар Георгиев заради повдигнато обвинение срещу него.