Данаил Папазов: Ще съдействам Кръвният център да има подвижна лаборатория
Данаил Папазов: Ще съдействам Кръвният център да има подвижна лаборатория / netinfo

Кандидатът за кмет на Варна Данаил Папазов се ангажира да съдейства за намирането на спонсори за осигуряване на подвижна лаборатория за даряване на кръв за нуждите на Районния център по трансфузионна хематология (РЦТХ). Работил съм по такива проекти и съм успявал да помогна. Това каза Папазов по време на днешната си среща с екипа центъра във Варна. Тя бе по покана на д-р Жанина Йорданова, директор на РЦТХ и в нея участваха Велико Трифонов, кандидат за кмет на район „Одесос" от „Живот за Варна", както и кандидати за общински съветници.

Обръщаме се към хората с активна гражданска позиция, какъвто сте и Вие, г-н Папазов, за да намерим решение на проблемите си, обясни д-р Йорданова. Тя сподели, че личната й мечта е центърът да разполага с подобен микробус. Условията в него са чудесни, както за кръводарителите, така и за екипа, коментира д-р Йорданова. Когато имаме достатъчно кръв, няма да се налага на близките на нуждаещите се пациенти да даряват, добави тя и показа почти празните хладилни витрини, където се съхранява кръвта.

Районният център по трансфузионна хематология във Варна е третият по големина като обем на работа в страната. Той е разположен на площ от 1400 кв.м и се нуждае от спешен ремонт, възлизащ на 300 000 лв. Същевременно поради кризата тенденцията е за намаляване на издръжката на РЦТХ с по 10-15 % на година. Общият брой на служителите в центъра е 56.