Данаил Папазов: Ще доразвием успешните проекти във Варна, но след ревизия
Данаил Папазов: Ще доразвием успешните проекти във Варна, но след ревизия / http://dpapazov.com
Данаил Папазов: Ще доразвием успешните проекти във Варна, но след ревизия
82383
Данаил Папазов: Ще доразвием успешните проекти във Варна, но след ревизия
  • Данаил Папазов: Ще доразвием успешните проекти във Варна, но след ревизия

Варна трябва да заложи на индустрия, наука и туризъм. Трите сектора са водещи в управленската програма на "Живот за Варна", обяви във варненския ефир на Дарик кандидат-кметът на коалицията Данаил Папазов.

„Индустрията на града в тежко състояние. Варна няма голямо промишлено предприятие и производство. Около интермодалния терминал би се развила модерна зона, която би дала тласък на индустрията“, коментира Папазов, който бивш министър на транспорта. Той припомни, че докато е бил на този пост, проектирането на Интермоделния терминал е стартирало. Папазов обяви, че до края на ноември проектът ще бъде готов.

"Аз не просто съм оптимист за интермодалния терминал. Той трябва и ще се случи", категоричен беше бившият транспортен министър.

Изграждането на новия интермодален терминал може да изведе тежкия трафик от града и би облекчил екологията в централната част. Той би могъл да стане връзка между всички видове транспорт, което от своя страна би помогнало за привличане на инвестиции, обясни Папазов.

Според него основна задача е Варна да бъде атрактивна за бизнес. Градът ни може да си помогне с европейския проект „Енергия и храни“, смята той. Това е възможност да се възползваме от остатъчната енергия за произвеждане на храни. По думите на Данаил Папазов Варна само ще спечели, ако се възроди консервената промишленост например.

Като основен акцент той открои оптимизирането на работата в администрацията чрез въвеждане на все повече електронни услуги. По този начин може да се пребори корупцията в администрацията, да се привлекат инвеститори, да се разкрият нови работни места и да се повишат доходите, е мнението на Папазов.

Според него трябва да се смени моделът на работа по отношение на инфраструктурата. Нейното подобряване трябва да става от периферията към центъра, тъй като малките улици са в тежко състояние.

Културата също трябва да бъде акцент, а Варна да стане водеща туристическа дестинация, развивайки образователен и конгресен туризъм, посочи кандидат-кметът. С повече международни прояви градът може да привлича друг тип гости, не само тези, които се интересуват от плаж, море и алкохол. Привличайки студенти, които да учат във варненските университети, можем да развиваме успешно и образователен туризъм, обясни Папазов.

„Във Варна има много научен потенциал, а няма специалности за бизнеса. Общината трябва да организира срещи между бизнеса и науката, за да си помагат взаимно - бизнесът да посочи от какви специалности има нужда. Общината пък може да създаде фонд, от който да се канят водещи специалисти, които да изнасят лекции“, е друга идея на кандидатът за кмет на „Живот за Варна“.

По негови думи общината и туристическият бранш трябва да са съюзници, а таксата от този отрасъл да се използва по предназначение.

„В момента никой не знае как се изразходва туристическата такса. Всички пари отиват в общия бюджет както е удобно на общината, което изкривява смисъла на таксата“, смята Папазов, според когото общинските такси трябва да бъдат съобразени с конкретното ползване.

Ако стане кмет, той би продължил всички успешни общински проекти и инициативи, след като направи финансова ревизия на администрацията, на всички обществени поръчки и рамкови договори.

Всички успешни проекти и добри практики ще ги доразвием. В нашия екип има налични специалисти, които да работят за привличане на средства. Ако открием нередности обаче, те ще бъдат уличени. Всичко трябва да е прозрачно и ясно в общината. Варненци трябва да са наясно как се харчат парите им“, каза още Папазов.

По негови думи листата на „Живот за Варна“ е най-добрата. В нея са намерили място много морски хора, икономисти, представители на научните среди, бивши военни, много млади хора.

Коалицията е независима гражданска инициатива, която е безпристрастна и не се подчинява на никаква партийна идеология, подчерта Данаил Папазов.  За пореден път той отрече тя да е свързана по какъвто и да е начин с ДПС.

„Говори се за връзки с ДПС, но аз във Варна не знам къде се намира централата на ДПС. Доколкото съм чувал партията ще подкрепи досегашния кмет Иван Портних. Ние не сме влизали в никакви уговорки с ДПС“, увери той.

Според Папазов компетентните органи трябва да дадат оценка на инцидента на границата, при който загина нелегален мигрант. Той обаче заяви, че е за опазването на българската граница и спазване на законите.

Кандидат-кметът се обяви и за електронното гласуване на предстоящия референдум.

Целият разговор с Данаил Папазов е в аудиозоната.