Във Варна, както и на територията на цялата страна, под надзора на прокуратурата, се провежда специализирана полицейска операция, съобщиха от обвинението.

Прокуратура

Във връзка с разпореждане на Главния прокурор на Република България Иван Гешев за активизиране на работата по дела за разпространение на наркотични вещества на територията на областния град са предприети множество действия съвместно с органите на МВР, подготвяни и координирани с оглед постигане на добри резултати.

Прокуратура

Целта на операцията е масирано противодействие на престъпленията, свързани с разпространение и употреба на наркотични вещества, тъй като са налице притеснителни тенденции в това направление.

Прокуратура

Двадесет и двама души са привлечени към наказателна отговорност във връзка с разследвания, работата по които е била активизирана след установени нови факти и обстоятелства. За срок до 72 часа са задържани седем души.

Прокуратура

В резултат от съвместните действия на прокуратурата и полицията в областта, е преустановена дейността на две оранжерии за отглеждане на растения от рода на конопа, който са били оборудвани със специални системи за контрол на влажността и температурата, вентилатори, лампи и напоителни системи.

Прокуратура

При претърсване на два адреса във Варна са иззети 145 растения от рода на конопа в различен стадий на растеж, 12 кг. суха тревиста маса – марихуана, както и сума пари. Във връзка с този случай е задържан 43-годишен мъж.

Прокуратура

В другата оранжерия са намерени и иззети 12 растения марихуана в начален стадий на растеж и 30 грама суха тревиста маса. Намерени са два револвера, преправен газов пистолет и боеприпаси. Задържан е един мъж, който има касателство към престъпната дейност.

Над 250 души са задържани при акция „Бяло“

В хода на операцията са задържани още трима мъже и една жена. В тях са намерени иззети марихуана и метамфетамин, разпределени в пакетчета и готови за продажба, електронни везни и сума пари. Намерени са и иззети четири пистолета и боеприпаси.

Работата по новообразуваните 20 досъдебни производства продължава активно и към момента под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура и на Районна прокуратура във Варна, като действията се извършват в тясно сътрудничество с ОД на МВР в града.

Предстои да бъде извършен анализ на доказателствата с оглед установяване на съпричастните към случаите на конкретни лица и привличането им към наказателна отговорност.

Прокуратура

Информацията за специализираната операция представиха пред журналисти прокурор Радослав Лазаров - говорител на Окръжна прокуратура–Варна, старши комисар Атанас Михов - директор на Областната дирекция на МВР и началника на отдел „Североизточен“ при ГДБОП комисар Деян Горанов.

Общо е мнението, че това не следва да остане изолирана инцидентна акция, а поставяне на нови параметри в борбата срещу престъпленията, свързани с притежание, разпространение и употреба на наркотични вещества.