/ община Стара Загора
Литературен конкурс сред младежи в памет на Апостола инициират библиотеката и вестник в Търговище.

Творческата надпревара за написване на есе е обявена днес в навечерието на 148-та годишнина от гибелта на Васил Левски, съобщиха от ръководството на Регионалната библиотека "П. Стъпов".

Карлово отбелязва 148 години от гибелта на Левски с богата програма

Конкурсът е на теми: "Има два пътя - кой ще изберете? И "Нужен ли ни е Левски днес".
"Темите са две, за да имат младите хора избор и по-широка възможност да разгърнат мисълта си. Подкрепям инициативата, защото е патриотична и обърната с лице към младежите", коментира издателят на областния вестник "Търговищки новини" Божидар Николов.

Според регламента, в конкурса могат да участват младежи до 15 години, а втората възрастова група е 16-19 години. Участниците изпращат творбите си, които трябва да са в размер на до 2 страници, на имейла на културната институция 1 април.

Критериите за оценка включват ясно формулирана теза, лично и творческо отношение към темата, езикова и стилова култура. Ще се следи още за тематично съответствие, за оригиналност и художествени качества; за правопис и пунктуация и емоционалност на изразните средства в посланието, уточняват организаторите.

Наградите ще бъдат връчени на 23 април - Международен ден на книгата и авторското право, в библиотеката, ако епидемиологичната обстановка позволява. Отличените творби ще бъдат отпечатани на страниците на вестника и във фейсбук страницата на библиотеката.
БТА