/ iStock
Два метални съда във формата на сърца за пластмасови капачки ще бъдат поставени до края на юли на територията на Община Казанлък. Те ще се намират в селата Копринка и Бузовград, съобщи за БТА председателят на сдружението „Младежки център за развитие (МЦР) "Взаимопомощ“ инж. Мария Славова. 

Инициативата се осъществява по проект на сдружението „Екологична ориентация към общността (Еко)“, който е финансиран от Центъра за развитие на човешките ресурси по програмата „Европейски корпус за солидарност“, уточни Славова. Тя напомни, че организацията вече инсталира в Казанлък две метални сърца за пластмасови капачки по проекта „Солидарна общност“. Всички събрани капачки се рециклират от фирмата „Рекотуб“ в село Шейново в рамките на кампанията „Капачки за Казанлък“.

"Проектът „Еко“ е насочен към младежите в малките населени места в общината, с които МЦР „Взаимопомощ“ работи с цел повишаване на екокултурата чрез различни кампании", посочи Славова. Предстои да бъдат направени компостери за различни институции, а потребителите и персоналът ще бъдат обучени да работят с тях.

В момента тече и програмата на „Екофестивал Казанлък“, който включва различни инициативи с участието на доброволци от България и чужбина, напомни тя. 
БТА