/ БГНЕС
Започна поетапният ремонт на моста над р. Марица при 119-ти км на път II-66 Чирпан-Поповица, между селата Мирово и Милево, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Близо 2 млн. лв. ще се инвестират в ремонта между Павел баня и Горно Сахране

Причина за влошеното състояние на съоръжението е значителното понижение на речното дъно след изземването на големи количества кариерни материали - пясък и чакъл от река Марица.
 

Първият етап от ремонта предвижда аварийни дейности по долното строене, които да спрат деструктивните процеси, да възстановят носещата способност и да осигурят дълготрайната експлоатация на съоръжението.
 
Проектът включва пилотно укрепване на стълбовете на моста и изграждането на временен праг на речното дъно. При строителните работи временна дига ще отклонява водите на реката, докато се укрепи съоръжението с пилоти с дължина 12 м и със стоманобетонен фундамент - ростверк.

Ще бъде изграден и временен праг, чрез който ще се укрепи речното дъно, ще се вдигне нивото на реката и ще се забави нейното течение. Срокът за изпълнение на първия етап на ремонта, е до края на април 2021 г.

Изпълнител е Обединение „ТРЗП СТАРА ЗАГОРА“ /с участници „ТРЕЙС БГ“ ЕАД и „ПРОМАКС“ ЕООД/, с което АПИ има договор след открита процедура по ЗОП за текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа в област Стара Загора.
 
Започна очакваният близо половин век ремонт на пътя Горно Сахране-Павел баня (СНИМКИ)

До завършване на ремонтните дейности остава ограничено преминаването по моста на камионите над 12 т. Тежкият трафик се пренасочва по алтернативни маршрути. В посока Поповица тежкотоварните автомобили над 12 т се насочват при кръстовището между път II-66 и път III-666 към автомагистрала „Тракия“.

В посока Чирпан камионите над 12 т се насочват по път I-8 или към АМ „Тракия“ при пътен възел „Скобелева майка“ в Пловдив. Превозните средства до 12 тона преминават по моста като скоростта на движение е ограничена до 50 км/ч.

Предвижда се до края на тази седмица да започне и ремонтът на близо 18,5 км от път II-66 Стара Загора-Чирпан, в участъка между Богомилово и пътен възел „Чирпан - Изток“ на АМ „Тракия“. Ще бъде подновена асфалтовата настилка, а където е необходимо ще се ремонтира пътната основа.

В ремонта на участъка между „Белозем” и „Оризово” са взети мерки за отводняване на платното

Планирано е подобряване на отводняването, оформяне на банкетите, полагане на бордюри, почистване на крайпътната растителност, хоризонтална маркировка, пътни знаци и ограничителни системи.

Ремонтните дейности са възложени на Обединение „ТРЗП СТАРА ЗАГОРА“ /с участници „ТРЕЙС БГ“ ЕАД и „ПРОМАКС“ ЕООД/, с което АПИ има договор по ЗОП за текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа в област Стара Загора.

Строителните работи започват през тази и ще продължат през следващата година. Срокът за изпълнението им е до края на юни 2021 г.