ученици
ученици / Любомир Любенов
Националното състезание „Моята Родина“ стартира на 20 ноември с първи кръг, съобщи Любомир Любенов, председател на управителния съвет на Педагогическа асоциация „Образование без граници“ и основен организатор.

В него могат да участват училища, които имат възможност и желание да го организират дистанционно и изпратят заявки на адресcompetitions@abv.bg.

Въпросите за всяка от възрастовите групи са 20 и отговорите трябва да бъдат посочени за не повече от 40 минути, гласи регламентът на състезанието.

Въпросите от тестовете за учениците от  втори до четвърти клас  са съобразени с учебното съдържание по „Околен свят“, „Човекът и природа“ и „Човекът и общество“ за съответния клас, изучено към момента на съответния кръг.  Учениците от 1-ви клас се включват от втория кръг. Въпросите от тестовете  за участниците от  пети до седми клас и от осми до 12 клас ще бъдат съобразени с изученото по история на България с натрупване. 

От втория кръг, който стартира на 15 февруари 2020 година,  във всички възрастови групи ще се включват и въпроси по темата „135 години от Съединението“ по материал, който ще получат  всички училища – участници.

Финалът на най-добрите от двата дистанционни кръга ще се проведе  в края на  април или началото на май догодина в Стара Загора.

Първите два финала се проведоха в Казанлък под патронажа на кмета Галина Стоянова, а следващите три финала бяха в Стара Загора под патронажа на кмета Живко Тодоров.

Припомняме и имената на победителите от финалите:

„Шампион на шампионите“
2015 г.: Ангел  Иванов, 4 клас, 1 СУ „Св.Седмочисленици“, гр.Търговище;
2016 г.: Мария Димитрова 6 клас, 2 ОУ, град Сандански;
2017 г. Мартин Кръстев, 3 клас, ОУ „Братя Миладинови“, гр.Бургас
2018 г. Мелиса Мехмед, 3 клас, ОУ „Иван Вазов“, гр. Силистра и Дайлин Исакбашова, 5 клас, с. Върбина.
2019 г. Габриела Лилянова от 3 клас , СУ „Иван Вазов“ , гр. Плевен. 

Учителите с най-много медалисти от финалите и с наградата на кмета на общината –домакин са:
2015 г.: Ася Трендафилова, СУ „Свети Седмочисленици”, гр. Търговище;
2016 г.: Веселина Чавдарова, учител от 1 ОУ „Иван Вазов” в гр. Свиленград;
2017 г.: Юлия Тимова, ППМГ „Св. Климент Охридски”, гр. Монтана
2018 г.: Станка Ненчева, СУ „Иван Вазов”, гр. Плевен
2019  г.  Станка Ненчева от СУ „Иван Вазов“ – гр. Плевен.