/ Дарик архив
С капитал от близо 5 млн лева ще разполага дружеството, което ще отговаря за Индустриална зона „Загоре“- комбинирана апортна и парична вноска. Общината участва със земята, ще направи и парична вноска от 100 хиляди лева, а капиталът ще е разпределен в акции от 1 лев, собственост на общината.На сесията на 29 март ще се разгледа предложението за регистрацията на дружеството.

Очаква се държавата да осигури половината средства, които ще бъдат използвани за изграждане на подходяща инфраструктура.  Офисът ще е на ул. „Христо Ботев“ №4,  а дружеството ще се управлява от тричленен Съвет  на директорите, имената на които все още се обсъждат. По думите на председателя на Общинския съвет Таньо Брайков, към момента четирима  чуждестранни инвеститори са заявили интерес  към Индустриалната зона.

На сесията на местния парламент на второ четене ще се гласува  Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за обществения ред при използване на превозни средства и общи площи на територията на Община Стара Загора.

Промените са във връзка с многократни запитвания за възможностите за предплатен абонамент в границите на „Зелена зона“ от лица, упражняващи свободни професии на територията на града.

Пътуването на учащи, пенсионери и хора с увреждания с  автобусен и тролейбусен транспорт на територията на общината също ще бъде обсъдено в зала.

Желанието на Община Стара Загора е да продължи ангажираността си за подпомагане на различни социални групи, подобряване на средата на обитаване и осигуряване на  достъпни транспортни услуги. Мотивите за преразглеждане на тарифите и възможностите за абонаментно пътуване са въз основа на наблюдение от страна на представители на фирмите за транспорт.

Тяхното мнение е, че особено активна пътуваща група са учениците, които не използват обществен превоз само за учебни занятия, но и за посещаване на различни спортни и културни мероприятия.

При приемане на предложението на Общинска администрация – картите за пътуване на учащи (ученици, студенти и докторанти, редовно обучение, от учебните заведения разположени на територията на Стара Загора) във вътрешноградския транспорт за цялата градска мрежа ще бъдат на цена 10 лева за месец, а за три – 30 лева.

Всички пенсионери (лица получаващи пенсия по условията и реда на глава шеста от КСО, навършили възрастта по чл. 68) ще ползват месечна абонаментна карта за пътуване на стойност: за една линия– 15,00 лв. и за цяла градска мрежа – 26,00 лв.

 На редовното заседание на старозагорския общински съвет ще бъдат разгледани около 60 предложения.