община Стара Загора
община Стара Загора / netinfo
Да се разшири развитието на бизнеса в Стара Загора чрез привличането на нови  инвеститори, е основната цел на индустриална зона „Загоре” в Стара Загора. Към реализирането на идеята общината и местния бизнес заявиха готовност преди няколко месеца, а на отминалата сесия бе гласувано и създаването на дружество за управление на зоната. Това припомни кметът Живко Тодоров по време на дискусия от Националната кампания на вестник „Стандарт” и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България „Да! На българската икономика”.
 
„При изграждането на нашата индустриална зона ще бъде използван опита на пловдивската. Предложихме около 110 декара общински терени на бившето Опитно поле, а на сесия беше решено тя да бъде включена в дружеството. Държавата ще участва с парична вноска, която да съответства на апортната вноска на общината за изграждането на инфраструктура. Целта на бъдещото дружество е да се осигурят нови работни места, да се привлекат инвеститори, а чрез потенциала на Стара Загора и околните градове, да се даде едно ново икономическо развитие на региона”, посочи кметът Тодоров.

По думите му, постигането на крайната цел, а именно привличане на нови инвеститори, ще стане възможно само чрез единните действия на държава, община и бизнес. „Това е съвсем реално, защото градът ни има потенциал и кадри. Ние ще търсим инвеститори с висока добавена стойност на производството, с по-високи заплати и с квалифицирана работна ръка. Това е профилът, който Стара Загора може да предложи и който считаме, че ще е полезен за региона. Ето защо, следващата ни цел ще  бъде създаване на професионално подготвени млади хора, които да участват в развитието на бизнеса и на индустриалната зона” допълни старозагорският кмет.
 
Регион Стара Загора е с голям потенциал по отношение на инфраструктура и кадри, потвърди зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. „Виждам, че има воля в Старозагорския Общински съвет и в администрацията бързо да се вземат съответните инфраструктурни решения и затова Министерството на икономиката ще бъде на разположение за подкрепа на проекта и за неговото разширяване на следващ етап”. Борисов коментира, че предстои да се избере и най-добрата концепция за развитие на терена на летище Стара Загора.
 
Готовност за законодателни инициативи декларираха и народните представители от Старозагорско. „Има нужда от промяна, защото през последните 10-15 години законодателството се придвижваше с малко „притворени очи”. Ние можем да поемем ангажимент и да окажем съдействие Законът за публично-частното партньорство да бъде придвижен колкото се може по-бързо”, обеща зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов.
 
На дискусията в зала „П.Р.Славейков” присъства и зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, която подчерта необходимостта от развитието на дуалното образование. „Необходимо е да инвестираме и в ранното детско образование, защото липсата на добре подготвени кадри е следствие от демографската криза”, посочи тя.