В РЗИ няма противогрипни ваксини
В РЗИ няма противогрипни ваксини / Sofia Photo Agency, архив

Регионалната здравна инспекция вече не разполага с противогрипни ваксини за тазгодишните щамове. Това обяви д-р Таня Перчемлиева от отдел „Противоепидимичен контрол" в инспекцията.

„В открития имунизационен кабинет имаше известно количество, но то бе изчерпано. Сега можем да предложим на гражданите единствено да им бъде поставена такава, която те са закупили от аптеката. Там няма проблем с противогрипните ваксини".

През последните седмици се наблюдава повишаване на броя на болните от остри респираторни заболявания, но стойностите са далеч от епидемичните, уточниха още от РЗИ.

„През последните три седмици се наблюдава повишаване на острите респираторни заболявания, почти двойно в сравнение с предишния период. Но нивото е нормално за тази част от годината. Нямаме обаче епидимични стойности и хората, които искат да се ваксинират могат да го направят", коментира тя.

Имунизационната кампания в специалния кабинет, разкрит от РЗИ, стартира на 23 септември и до момента са поставени ваксини на 91 човека. „През миналата година бяха поставени ваксини на 23-а души. Имунизацията обаче не се извършва само в нашия кабинет, а и при общо-практикуващите лекари. Затова ще сме наясно с конкретните данни едва в началото на 2015 г.", обобщи д-р Перчемлиева.