/ ThinkStock/Getty Images
Най-малко 102 присъди за умишлени убийства на жени от мъже са постановили Окръжните съдилища в България в периода 2012-2017 г. В 95% от случаите убийците са се познавали с  жертвите, в 70% от тях – те са били в близки взаимоотношения – роднини, бивши или настоящи партньори – като в  44 на сто от прегледаните случаи извършителят е бивш или настоящ партньор на убитата жена. Очевидна е корелация между взаимоотношенията на убийците с техните жертви и извършените престъпления. На този фон, българският съд продължава да приема ревността за “смекчаващо вината обстоятелство”, което е недопустимо.
 
Домашното насилие - темата табу! Как да се справим?

Прегледът на съдебната практика показва още, че всяка трета убита жена е била подложена на системно насилие, а всяка десета е търсила закрила от полицията по повод насилие от страна на убиеца. 62% от жертвите са убити в дома си.
 
Българският хелзинкски комитет създаде платформата ubita.org в отговор на спешната нужда от системно събиране на данни за случаите на убийства на жени и по-специално – на случаите, които могат да бъдат определени като фемицид в България.

Причината е неглижирането на проблема с насилието над жени, в това число – и смъртоносното насилие, от страна на властите и отговорните институции. Платформата е резултат от проект "Картографиране на убийствата на жени в България", който е продължение и надграждане на  усилията на гражданското общество в България да допринесе за документирането и огласяването на тези случаи.
 
На първо четене депутатите гласуваха по-строги мерки срещу домашното насилие

Ubita.org
съдържа база данни със 141 осъдителни присъди по дела за умишлени убийства, опити за убийства и причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на нанесена телесна повреда. Пострадалите са жени на 14 или повече години, а извършителите са мъже. Присъдите са постановени в периода 2012-2017 г. от окръжните съдилища, които са разгледали делата като първа инстанция.
 
Интерактивната карта на сайта дава възможност за преглед на постановените от даден окръжен съд присъди за убийства на жени в периода 2012-2017 г.
 
Разказ от първо лице: Да избягаш от ада „домашно насилие“ (ВИДЕО)

Освен базата данни, ubita.org поддържа актуален списък на медийно оповестените случаи на убийства на жени от мъже и разказва някои от историите на жертвите на смъртоносно насилие, скрити зад статистиката. Проектът "Картографиране на убийствата на жени в България" е подкрепен от Международен женски клуб – София.