/ ThinkStock/Getty Images
У нас все още много се мълчи или се говори недостатъчно за домашното насилие, въпреки усилията на институциите и неправителствения сектор да извадят проблема на светло. Пазарджишкият Фонд за превенция на престъпността ИГА е сред активно работещите в тази насока.

На първо четене депутатите гласуваха по-строги мерки срещу домашното насилие

След 6 проекта, осъществени за 10 години, през които дейността почти не е прекъсвана дори в периодите, когато не е имала финансиране, един от изводите отново е, че обществото не е достатъчно информирано нито за това, че домашното насилие е вид престъпление срещу личността, нито какви са възможностите за разрешаване на такъв проблем вкъщи.

Всяка трета жена в България жертва на домашно насилие

Дарик радио се опитва да отговори и на важни въпроси, които касаят този казус и процедурата, през която потърпевшите се налага да преминат. Всичко започва с подаването на сигнал до полицията, преминава през безплатни правни и психологически консултации, начините за доказване на домашно насилие в съда, както и кое гарантира защитата на жертвите и свидетелите (и въобще възможна ли е подобна гаранция).

Разказ от първо лице: Да избягаш от ада „домашно насилие“ (ВИДЕО)

На тези и още въпроси отговори в интервю за Дарик координаторът във фондация „Джендър алтернативи“ Рада Еленкова.