Илияна Йотова
Илияна Йотова / БГНЕС
В България всяка трета жена е жертва на домашно насилие. Соред данни на Евростат 55% от жените в Европейския съюз са били жертва на посегателство, което означава около 62 милиона души.

Това каза днес в Бургас вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на конференция "Развиване на регионална стратегия за превенция, защита, наказателна отговорност и политики в борбата със сексуалното насилие". Заедно с Йотова бяха Посланикът на Обединеното кралство в България Ема Хопкинс, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, кметът Димитър Николов.

Йотова подчерта, че от домашно насилие в Европа всеки ден умират десет жени. И уточни, че у нас много от жертвите отказват да съдействат на полицейските органи заради срам и страх.

Вицепрезидентът бе категорична, че наказанията на извършителите на такъв вид престъпления трябва да станат по-сериозни.

Посланикът на Обединеното кралство в България Ема Хопкинс заяви, че жертвите на сексуално насилие имат нужда от специални мерки, тъй като те се справят най-добре, когато получат специализирана помощ.

В Бургас от две години вече работи център за помощ на жертви от сексуално насилие. До момента подкрепа там са получили над 60 жени.

От такива центрове има смисъл и тази услуга е необходима, потвърди кметът на Бургас Димитър Николов.