Шесто ОУ
Шесто ОУ / община Стара Загора
Шесто основно училище „Свети Никола“ в Стара Загора е наследник на първото взаимно новобългарско светско училище.
 
То ще отбележи 180-годишен юбилей на 11 май-Ден на Светите братя Кирил и Методий.
 
От 17:00 часа, в двора на училището ще започне тържествена церемония, а бивши и настоящи учители, и ученици ще поднесат венец на Паметника на учителите ветерани. Оттам ще потегли шествие, което ще премине през центъра на града и ще продължи към Античния форум „Августа Траяна“.
 
В 18:00 ч. е началото на празничния спектакъл по повод 180 години светско образование в Стара Загора.
 
Преди почти два века, във времена на тъмнина и робство, в килийното училище към храм „Свети Никола“ даскал Атанас Иванов поема по пътя на просветата. Той събира децата на Стара Загора, за да им преподава по новата „взаимоучителна метода“.
 
В далечната 1841 г. той открива първото взаимно новобългарско светско училище. То се помещава в сградата на килийното училище към църквата „Свети Никола” и приема нейното име.
 
През 1850 г. била построена специална сграда за нуждите на школото. Постепенно Светиниколското училище се утвърждава като водещо в града, тази тенденция, продължава и до днес.
 
В него са учили Апостолът на свободата - Васил Левски, героите от Старозагорското въстание - братя Жекови и Кольо Ганчев. Тук е учителствал и Петко Рачов Славейков, който оглавява градската управа след освобождението на Стара Загора през 1877 г.