Шесто ОУ
Шесто ОУ / община Стара Загора
По повод 5 октомври – Дена на Стара Загора, Шесто основно училище „Свети Никола“ организира Ден на отворените врати.
 
На 4 октомври от 12 часа едно от най-старите старозагорски училище ще отвори врати за посетители.Всеки желаещ може да надникне в класни стаи, да разгледа фоайетата и актовата зала, да се запознае с историята на училището.
 
Гостите ще могат и да наблюдават как протича избран от тях учебен час. Родители, бъдещи ученици, ще могат да се запознаят с творческите постижения на учениците и да усетят позитивната атмосфера в училище, уверяват от ръководството.
 
Шесто основно училище е наследник на първото светско взаимно училище в Стара Загора. В далечната 1841 г. даскал Атанас Иванов открива първото взаимно новобългарско светско училище. То се помещава в сградата на килийното училище към църквата „Свети Никола” и приема нейното име. През 1850 г. била построена специална сграда за нуждите на школото. Постепенно Светиниколското училище се утвърждава като водещо в града, тази тенденция, продължава и до днес.  В него са учили Апостолът на свободата - Васил Левски, героите от Старозагорското въстание - братя Жекови и Кольо Ганчев. Тук е учителствал и Петко Рачов Славейков, който оглавява градската управа след освобождението на Стара Загора през 1877 г.
 
В Шесто основно училище „Свети Никола“ се обучават 1 040 ученици. То продължава да бъде водещо, достъпно и привлекателно средище на писмеността и духовността с модерна техническа база и обновена училищна сграда.