/ Тракийски университет
Тримата студенти са се отзовали много бързо и вече трета седмица са на линия в Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“
26 студенти-медици от Тракийски университет са в готовност да се включат в борбата с COVID-19, а трима вече са на първа линия в Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, съобщиха от университета.

Удължават срока на неприсъственото обучение в Тракийски университет

Началникът на оклиниката проф. Лилия Пекова разясни, че тримата студенти са се отзовали много бързо по нейна молба и вече трета седмица са на линия в клиниката:

Тракийски университет

„Те за сега са мултифункционални и извършват много дейности, снемат анамнеза и статус и помагат изключително много при постъпване на пациент и при оформянето на документацията, активно участват по време на визитация и с тяхна помощ оформяме епикризите“.

Специалистите от Тракийски университет работят във всички посоки за овладяване на кризисната ситуация

Двама от студентите-доброволци са стажант-лекари в 6-ти курс. Медицина Асие Кьорова и Александър Брънков, а третият Антон Видев е в 5-ти курс: „Решихме да се включим, тъй като сме наясно колко голям недостиг има на медицински кадри и искаме да помогнем на лекарите. Апелираме повече наши колеги да го направят, нашата професия е хуманна и не е редно да се страхуваме".

Дистанционното обучение в Тракийски университет стартира успешно

Деканът на Медицинския факултет при Тракийски университет доц. д-р Юлиян Ананиев заяви, че в рамките на часове са успели да съберат още доброволци, които са заявили пълна готовност да се включат: „Доброволчеството е един най-високо морален акт.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Към момента няма регистриран болен от COVID-19 старозагорец

На запитване от Областния медицински щаб относно готовността наши студенти да се включат в борбата с COVID-19, много бързо откликнаха те - за броени часове готовност  заявиха 26 студенти от различни специалности, сред които повечето студенти по медицина в горните курсове, има и от специалност „Медицинска сестра“, „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“, „Акушерство“.

Първа положителна проба за коронавирус от Казанлък

Подчертавам дебело, че никой не ги задължава, а отправихме само запитване и това е техен доброволчески акт, чест прави на тези млади хора, тъй като те сами, още преди да постъпи това запитване, попитаха дали могат по някакъв начин да се включат. Голяма част от тези студенти не са от града, но заявиха, че ще пристигнат, когато бъдат извикани".

Увеличават се възрастните старозагорци, използващи услугата за доставка на храни и лекарства

А един от основните двигатели при организацията за събиране на доброволци е 6-курсникът от Хасково Ангел Тодев
: „Имаме готовност да се включим, за да облекчим лекарите, както с практическа, така и с документална помощ, за да могат те да се съсредоточат в по-същинската си работа.

Добрият пример: Дариха защитни облекла на старозагорски медици (СНИМКИ)

Страх от заразяване винаги има, но това е лекарската професия, Хепатит и Спин също са много опасни и заразни болести, но смятаме, че с необходимите предпазни мерки рискът ще бъде сведен до минимум".