Стотици подкрепиха Живко Тодоров за събарянето на незаконните постройки
Стотици подкрепиха Живко Тодоров за събарянето на незаконните постройки / Dariknews.bg

Над 700 старозагорци се събраха тази вечер на площада пред общината, за да подкрепят и защитят кмета Живко Тодоров след решението му да събори 55 незаконни постройки в парк "Борова гора" в града.

Премахването се състоя в понеделник и вторник като в първия ден се стигна до сблъсъци между населението на квартала и изпратените от Пловдив, Бургас и Кърджали сили на жандармерията. Трима полицаи пострадаха, двама от жителите на квартала бяха принудително изведени и задържани за 24 часа.

"Когато за първи път прочетох във фейсбук групите, че трябва да защитим кмета ми беше малко смешно. Запитах се защо трябва да защитаваме Живко Тодоров след като той събра смелост да приложи закона. Но следващите дни когато започна всичко излязоха куп хора, организации, които започнаха да обясняват колко сме лоши ние, които искаме спазването на закона. Не е вярно.

Живко Тодоров е от хората, които аз наричам управленци, а не политици. Всеки от хората в този град може да изброи един куп неща, които се промениха за последните три години. Затова ще го защитавам.

Трябва да стане ясно на обществото, че не ние сме лошите. Ние приложихме закона, който 20 години не беше приложен. Ние сме първи, прокарваме пътя, проблемите са еднакви с тези на много градове. Заедно сме силни", каза общинският съветник Маноил Манев.

Той лансира идеята на мястото на съборените постройки да се проведе мотосъбор заедно с концерт на рок група.

Създателят на групата в социалната мрежа "Да подкрепим кмета на Стара Загора за събарянето на незаконните ромски постройки" Пламен Русев припомни, че в интернет са се появили снимки на начинът, по който е изглеждал парка преди 20 години и сега. "Занимавам се със строителство, чинно си плащам всичко, за което се налага. Не може да построиш обект без строителни книжа. Защо обаче за едни може, а за други не?Това трябва да спре", обясни той.

Подкрепа за действията на градоначалника изказаха и представители на различни групи в социалната мрежа и граждани.