/ община Стара Загора
Със спектакъл на античния форум „Августа Траяна“, учениците от Шесто основно училище „Свети Никола“ в Стара Загора отбелязаха 180 години от създаването на школото.
 
В деня на първоучителите Кирил и Методий, на тържествена церемония в двора на училището бивши и настоящи учители, и ученици поднесоха венец на Паметника на учителите ветерани.
 
След това оттам потегли шествие, което завърши в Античния форум „Августа Траяна“. Точно в 18.00 часа започна и празничният спектакъл по повод годишнината.
 
“С този спектакъл учениците показаха как трябва да уважаваме историята, да ценим културата и да надграждаме. Това беше урок по родолюбие“, каза Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.
 
На директора Дарина Гайдарова бе връчен почетен плакет на Община Стара Загора, който се дава  за заслугите на училището.
 
Историческите данни сочат, че през 1841 г. даскал Атанас Иванов открива първото взаимно новобългарско светско училище. То се помещава в сградата на килийното училище към църквата „Свети Никола” и приема нейното име. През 1850 г. била построена специална сграда за нуждите на школото. Постепенно Светиниколското училище се утвърждава като водещо в града, тази тенденция, продължава и до днес. В него са учили Апостолът на свободата - Васил Левски, героите от Старозагорското въстание - братя Жекови и Кольо Ганчев. Тук е учителствал и Петко Рачов Славейков, който оглавява градската управа след освобождението на Стара Загора през 1877 г.