коронавирус ваксина
коронавирус ваксина / iStock/Getty Images
След Нова година вероятно ще започне ваксинацията срещу COVID-19, а до четвъртък здравното министерство ще разработи Национален план за ваксиниране, съобщи ресорният министър Костадин Ангелов.

Проф. Красимир Гигов, ген. директор на БЧК и главен координатор на Експертния съвет по медицина на бедствените ситуации, ще застане начело на Координационен съвет, който ще отговаря за организацията на имунизацията.

В близките дни ще пристигнат и фризерите за съхранение на ваксината на Pfizer. Те ще бъдат разположени в София и в РЗИ-Бургас. По-нататък ще се осигурят хладилници и за всички Регионални здравни инспекции в страната.

Всеки български гражданин ще има достъп до същите ваксини, до които имат достъп европейските граждани, гарантира министърът. Те ще бъдат безплатни и доброволни.

На правителственото заседание е приет Националният план за готовност при пандемия, а целта му е ограничаване на заболеваемостта и намаляване на смъртността, осигуряване на лечение на заболелите, даване на информация на обществото.

"Наблюдаваме някаква лека тенденция за ефект от мерките. Все още е много рано да го кажем, но ако нещата продължават така и мерките дадат резултат, ние имаме визия какво да направим.

Ще започнем от детските градини и яслите, ако нещата дадат резултат", заяви още здравният министър проф. Костадин Ангелов.