/ БГНЕС
Никой никъде не е казал, че за да се постави диагноза COVID-19, трябва да има само PCR, каза доц. Кунчев
Налице е първоначален положителен ефект от противоепидемичните ограничения, но се наблюдава и хитруване от страна на някои засегнати от затварянето, особено покрай 8 декември. Такъв извод направи здравният министър Костадин Ангелов.

"Наблюдаваме някаква лека тенденция за ефект от мерките. Все още е много рано да го кажем, но ако нещата продължават така и мерките дадат резултат, ние имаме визия какво да направим.

Ще започнем отварянето от детските градини и яслите, ако нещата дадат резултат, обеща здравният министър пред медиите в Министерския съвет.

Заедно с останалите членове на кризисния щаб той участва в представянето на приетия по-рано днес пандемичен план за действие на държавата при епидемии.


След Нова година започваме ваксинацията срещу COVID-19 (ВИДЕО)


"Не затваряме всичко - само местата, където считаме че са най-рискови", натърти министърът и коментира, че ако поискат, собствениците на ледените пързалки, например, могат да организират коридори, за да гарантират спазването на дистанция. Министърът на здравеопазването припомни репликата си от деня на обявяването на новите ограничителни мерки. "Ние не въвеждаме локдаун - всички заедно можем да го направим, това е логиката", коментира той. И подчерта, че ако нямаме гражданско съзнание, няма да има ефект от каквито и да е мерки.

Костадин Ангелов даде да се разбере, че който иска да заобиколи въведените от 27 ноември до 21 декември правила, винаги може да измисли как да го направи. И изреди примерите - частни партита, къщи за гости, готови да се напълнят за 8 декември.

"Ние сме дали тази рамка - ако някой се опитва да надскочи заповедта, аз съм сигурен, че може да измисли хиляди вратички", добави той и призова медиите: "Пращайте ни сигнали там, където смятате, че има нарушаване на мерките".

Здравният министър каза, че и сега ежедневно получава такива сигнали за нарушения. "Ние не сме затворили държавата за месеци, направили сме го само за три седмици", напомни още той.

"Проверяваме ги и в транспорта, и в БДЖ, на пазарите, и на базарите, и на пързалките", каза Ангелов. "С недобро чувство забелязвам какво се случва и как се првят опити да се заобиколи заповедта на здравния министър за събирания на хора по различни поводи, регистрацията на заведения, възприемането на събирането на 15 човека за частни поводи, организирането на хотели които да правят събирания за 8 декември, къщи за гости, частни партита", изреди Костадин Ангелов.

Министърът призна, че антигенните тестове не влизат в статистиката за новозаболелите от COVID-19. "Антигенните тестове не влизат в статистиката - то е ясно като слънце от самото начало", коментира Костадин Ангелов.

Това ще рече, че бройките от заразени, които Единната информационна система представя всяка сутрин, не са достоверно и реално заразените са доста повече.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обаче отрече да има скрита заболеваемост. "Защо мислите, че има някаква скрита заболяемост за това, че не са приравнени с PCR-те?!", реагира той.

Всеки, който има положителен бърз тест, има възможност, ако е в сериозно състояние, да влизе в болница, добави доц. Кунчев в желанието си да обясни, че тези хора също влизат в статистиката.

"Никой никъде не е казал, че за да се постави диагноза COVID-19, трябва да има само PCR!", отрече главният държавен здравен инспектор, като поясни, че за поставяне на диагнозата се ползват и други методи.

Единствено PCR-ът обаче служи за причина на издаване на предписание за карантина от РЗИ и до изолация на заразените, които, ако са извън статистиката и системата, са свободни да се разхождат и дори да ходят на работа.