Веселина Кацарова и Огнян Драганов на пресконференция в Рим
Веселина Кацарова и Огнян Драганов на пресконференция в Рим
Държавна опера-Стара Загора, България и Театро Лирико-Каляри, Италия са в усилена подготовка за осъществяването на съвместната нова продукция на операта „Атила“ от Джузепе Верди.

Премиерата на спектакъла на операта „Атила“ ще се състои на 27 септември в Каляри, Италия, а премиерата в Стара Загора ще бъде на  стадион „Берое“ на 4 юли 2020 година на петото издание на „Опера на стадиона“.
 

Веселина Кацарова и Огнян Драганов на пресконференция в Рим
Държавна опера - Стара Загора


Атила“ е първата за България от подобен род сътрудничество продукция, която се подготвя, за да бъде представена на двете партньорски сцени. Двата театъра участват равнопоставено в подготвителния етап и реализацията на спектакъла. В Стара Загора са ушити над 250 костюма, изработени са аксесоари и реквизит, произведен е пищния декор за грандиозната постановка.

Режисьор на спектакъла  е именитият италиански режисьор, певец и действащ журналист и оперен изследовател Енрико Стинкели, а декорите и костюмите са дело на световно признатия италиански художник Салваторе Русо. В Каляри и Стара Загора премиерата на „Атила“ ще дирижира именитият Маестро Донато Ренцети.

Официалното представяне на българо-италианския проект „Атила“ ще се състои в емблематичната за България и Италия сграда на Римската академия за млади оперни певци „Борис Христов“, където великото дело на легендарния Маестро продължава да живее с подкрепата на Министерството на културата на Република България.