Бургаската опера гостува в Стара Загора със суперпродукцията Атила
Бургаската опера гостува в Стара Загора със суперпродукцията Атила / Пресцентър Държавна опера-Стара Загора

Калуди Калудов, Делян Славов, Йоана Железчева, Марян Йованоски - съзвездие от оперни изпълнители са изборът на Бургаската опера за главните роли в нейната мега продукция на операта „Атила", която ще бъде представена на 15 юли от 21.00 часа на сцената на Античния форум в Стара Загора.

Спектакъл, който с всяко отваряне на завесата, оставя без дъх почитателите на ранното вердиево творчество. За това допринасят режисьорът Огнян Драганов и румънският художник на костюмите и декора Каталин Алборе. Впечатляващата сценична визия с изумителни визуални мултимедийни ефекти и режисьорската интерпретация в съчетание с блестящ подбор на изпълнителите на главните роли са предизвестен успех за гостуването на Бургаската опера със спектакъла на операта „Атила".

Естественият декор на Античния форум ще бъде още едно оригинално допълнение към разкриването и проследяването на необикновената хронология на събитията.

Зрителите се връщат векове назад и пред тях оживява реалния образ на хунския вожд Атила. Публиката усеща силата, но и страховете и слабостта на смъртния човек, който се превръща в легенда.

Диригент на представлението е главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев, диригент на хора - Невена Михайлова, пластиката е дело на балет майстора на Бургаската опера Недко Георгиев.

Ролята на Форесто е знакова за световно признатия български тенор Калуди Калудов. Неведнаж през неговата стремителна и възходяща кариера, тази роля го е отвеждала на върха. След като дебютира в Софийската опера, е поканен да замести свой колега във Виенската Щатс опера.

Веднага следва покана за Миланската Скала - спектакълът, под диригентството на Рикардо Мути е записан от италианската телевизия РАИ Уно и записът се превръща в „наръчник" за всеки по-млад тенор, но когото му предстои да влезе в ролята на Форесто.

Калуди Калудов е изпълнявал тази роля в различни спектакли по най-престижните оперни сцени в света. Със състава на венецианския Театро Ла Фениче гостува и в Япония. В България е участвал в постановката на „Атила" на Варненската опера и миналата година пее в премиерния спектакъл на Бургаската опера през месец юли.

Младите сили и първи солисти на Бургаската опера Йоана Железчева, Делян Славов и Марян Йованоски - великолепни изпълнители с изключително красиви гласове, ще се изявят в ролите на Одабела, Атила и Ецио. В ролите на Папа Леоне и Улдино - солистите Диман Панчев и Милен Динолов, участват хор и оркестър на Държавна опера-Бургас.