бебе ръка дете
бебе ръка дете / iStock/Getty Images
Проект на Правилник за отпускане на еднократна финансова помощ за новородено или осиновено дете на територията на община Стара Загора ще разгледат и гласуват общинските съветници на февруарското си заседание. Предложението се внася от трима заседатели - Диян Димитров ГЕРБ, Методи Пенчев ЗНС и Антон Андонов ВМРО.

В проекта са записани условията за отпускане на помощ:

„Право да получат еднократна парична помощ имат родители на новородено дете или осиновители, български граждани, от които към момента на кандидатстване поне единият е с постоянен и настоящ адрес на територията на община Стара Загора за период повече от една година от датата раждане или осиновяване, а другият е с настоящ адрес на територията на община Стара Загора.

Право да получат помощта имат пълнолетни родители на новородено дете или осиновители, които имат завършено най-малко средно или висше образование, към момента на подаване на заявлението.

Ако родителят или осиновителят имат деца, оставени за отглеждане в специализирана институция за деца или друг модел за развитие на заместваща семейна грижа, то те нямат право на подпомагане по реда на този правилник. Правото да получат помощта се придобива от датата на раждане на детето или от датата на осиновяването му.

Еднократната парична помощ може да се поиска в срок до 90 дни, считано от дата на раждането/осиновяването“.

Еднократна помощ не се отпуска ако към момента на подаване на заявлението, детето е оставено за отглеждане в „специализирана институция за деца” или друг модел за развитие на заместваща семейна грижа, към момента на подаване на заявлението, родителите имат прекъснати здравноосигурителни права или имат изискуеми публични задължения към община Стара Загора.

Помощта се отпуска след подадено заявление по образец, а към него се прилагат диплома за завършено образование на родителите - копие; удостоверение от службата за закрила на детето към ДСП, удостоверение за банкова сметка на един от родителите. Към заявлението-декларация служебно се прилагат и удостоверение за липса или наличие на задължения към община Стара Загора, удостоверение за постоянен и настоящ адрес на детето.

Заявленията ще се разглеждат от петчленна комисия, назначена със заповед на кмета, в чийто състав има представители на администрацията и на Общинския съвет. Комисията заседава веднъж месечно до 20-то число на месеца, като разглежда всяко едно от подадените заявления и постановява мотивирано писмено решение за отпускане на помощта или за отказване предоставянето й.

Проектът за Правилник за отпускане на еднократна финансова помощ за новородено или осиновено дете ще се разгледа на сесията на местния парламент на 13 февруари.