/ ThinkStock/Getty Images
Грипната епидемия вече обхваща повече от половин България. 16 области на страната са обявили извънредни мерки заради грипа, сред тях е и Старозагорска област, където учениците бяха пуснати и в грипна ваканция.

Няма да удължават грипната ваканция

В УМБАЛ-Стара Загора отчитат висок прием на пациенти с усложнения /пневмонии и бронхити/ след прекаран грип и остри респираторни заболявания. В Първа Вътрешна клиника, където е и отделението по пулмология, има между 30 и 36 души на постоянно лечение, а в Детска клиника те са около 43. Болничното лечение се провежда с антибиотици и трае средно между 5 и 10 дена.

Няма смъртни случаи на пациенти с усложнения след грип или ОРЗ, увери зам.-директорът на болницата д-р Живко Желязков. Последният по-критичен случай е от вчера, когато от Казанлък е транспортирана жена с тежки усложнения, настанена е в КАИЛ.

Грипът не трябва да бъде подценяван, предупреждава д-р Ангел Кунчев

„От 26 декември миналата година има повишаване на заболеваемостта на пациенти, настанени при нас, които са с усложнения след ОРЗ. Нямаме обаче доказан грип със серологично изследване, но имаме бързи тестове, с които хващаме грипния вирус А или тип Б”, добави д-р Желязков.

В първите 12-24 часа болният може да направи профилактика с противогрипните препарати "Тамифлу" и "Ремантадин". Ако е минало повече време от началото на болестта, е правилно да се потърси лекарска помощ.

Препоръките на специалистите са при грипна епидемия да се ограничават социалните контакти, да се избягва събирането на много хора в затворени пространства.