Над 180 спортисти показаха класа на Международния турнир по лека атлетика „Самарско знаме“
Над 180 спортисти показаха класа на Международния турнир по лека атлетика „Самарско знаме“ / Община Стара Загора

Турнирът „Самарско знаме", който се проведе на стадион „Берое" в Стара Загора събра едни от най-големите имена в леката атлетика.

Над 180 бяха състезателите, които показаха завидна подготовка и спортен хъс, състезавайки се в 16 дисциплини. Заявилите желание за участие бяха над 400, но регламентът и формата на шампионата не позволи на всички тях да се включат.
Възроденият и единствен подобен у нас турнир официално бе открит с детска щафета.

Възпитаниците на Спортен клуб по лека атлетика „Берое" бяха посрещнати с бурни овации от публиката под Аязмото. Официални гости на събитието бяха спортният министър Красен Кралев, ресорният заместник-кмет Красимира Чахова, председателят на Общинския съвет Емил Христов, председателят на ПК по спорт и младежки дейности Николай Диков, председателят на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов, президентът на СК „Берое" Иван Колев, директорът на турнира Емилия Драгиева, общински съветници и други.

„Благодаря на Община Стара Загора, на клуба по лека атлетика „Берое", че възродиха този легендарен турнир. Днес се получиха доста добри резултати, макар че квотите за олимпиадите не са най-важното. При леката атлетика е жестока конкуренцията, затова не трябва да се смята, че ако не си взел медал, то не си постигнал нищо. Трябва да се радваме на всеки успех", каза министърът на спорта Красен Кралев.

Спринтовите дисциплини традиционно събраха силен интерес - при мъжете, на 100 м, сили премериха състезателят на СКЛА „Берое" Денис Димитров, гонещ олимпийски норматив, в конкуренцията на рекордьора на Оман Баракам Мубарак, но не успя да го надбяга. Оманецът записа национален рекорд за най-бързото бягане на 100 м в България по време на „Самарско знаме" - 10.05. На Димитров му се наложи да влезе и в сериозна битка с Муса Иса (Бах) при 200 м, но въпреки силните си последни метри, зае второто място в категорията. Бахрейнецът беше по-бърз със стотна - 21.11 сек. Силно впечатление на 800 м направи рекордьорът на стипълчейз Митко Ценов, който записа победа в необичайната за него дисциплина. Медалите на най-добрите спортисти в категорията връчи зам.-кметът на Стара Загора Красимира Чахова.

Министърът на спорта Красен Кралев награди най-добрите атлетки Силвия Денкова за 1500 м и Катя Христова за 800 м. Той връчи и специална награди за най-добри постижения по време на турнира на Салуа Аит Насер, която записа най-висок резултат при 400 м. Купа за най-добри постижения при мъжете получи оманецът Баракам Мубарак.

Председателят на Общинския съвет Емил Христов връчи отличията в дисциплината хвърляне на копие. Председателят на ПК по спорт и младежки дейности към Общинския съвет Николай Диков награди победителките при 100 м.
Емилия Драгиева, член на УС на СКЛА „Берое" и президентът на клуба Иван Колев също връчиха награди на най-добрите атлети в няколко дисциплини по време на международното състезание, като с радост отчетоха, че летвата отново е високо вдигната.

Наградният фонд на Международния турнир по лека атлетика „Самарско знаме" бе почти 40 хил. лева, като бяха предвидени и специални премии за най-добро представяне при мъжете и при жените. Организатори на мащабния спортен шампионат са Община Стара Загора, СКЛА „Берое" и Българската федерация по лека атлетика.