„На хорото се хвани - HIV така не се лови!“ - информационна АНТИСПИН кампания
„На хорото се хвани - HIV така не се лови!“ - информационна АНТИСПИН кампания / ThinkStock/Getty Images

От 12:00 до 14:00 часа на площада пред сградата на Община Стара Загора организатори, партньори, доброволци и симпатизанти ще отбележат Световния ден за борба със СПИН с АНТИСПИН кампания под мотото „На хорото се хвани - HIV така не се лови!".

С покана към всички любители на народните танци, старозагорци ще се "хванат на хорото" и заедно под звуците на българската музика ще присъединят Стара Загора към световните инициативи. В 14:00 часа хорото ще завърши под формата на панделка - символ на солидарност към хората, живеещи с ХИВ и обединените усилията на общностите в общата борба срещу болестта.

По време на кампанията пред общината ще бъде ситуиран и мобилен кабинет за безплатно и анонимно изследване за HIV/СПИН на Регионална здравна инспекция, в който всеки желаещ ще може да провери своя HIV-статус.

От 15:30 до 17:30 часа, доброволците от клуб „Зараза" и АСМБ-Стара Загора ще информират и мотивират младите хора от общежитието на ДИПКУ, ул. „Мусала" №32 да проверят своя HIV-статус, а от 17:30 до 19:30 часа, мобилният кабинет на РЗИ ще е разположен пред общежитието на ул. „Армейска" №16.

В 16:00 в Здравно-социалния център в квартал "Лозенец" ще се проведе здравно-образователна викторина сред младежи от ромската общност на тема: "Повече информирани - повече здрави", организирана от "Свят без граници".

И тази година МОС ще спазят традицията да представят по атрактивен, емоционален и въздействащ начин темата за превенция и борба срещу HIV/СПИН. Младежите отправят покана към всички свои връстници да присъстват на Шоу-дебат и дискусия на тема „Светът е голям и СПИН дебне отвсякъде“ от 19.00 ч. в Младежки дом.

По повод отбелязването на Световния ден за борба срещу СПИН, Община Казанлък, с подкрепата на Регионална здравна инспекция – Стара Загора организира от 9,30 ч. до 11,30 ч. анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН. Прегледите ще бъдат извършвани в мобилен кабинет, разположен на централния градски площад „Севтополис“.

На територията на училищата в община Казанлък са планирани мероприятия, с активното участие на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Общината, с подкрепата на Младежки Общински съвет, педагогически съветници и медицински лица от здравните кабинети.

В обособените ромски махали в града здравните медиатори, подпомагани от доброволци от неправителствени организации, ще извършват информационна кампания за предпазване от страшното заболяване през целия ден.

В центъра и по главните улици на Казанлък ще бъдат раздавани информационни брошури и контрацептивни средства.