/ Dariknews.bg
Над 10 000 изтегляния и над 60 подадени сигнала вече има в приложението VOX на КНСБ
Над 10 000 изтегляния и над 60 подадени сигнала вече има в приложението VOX на КНСБ, което е част от най-новата инициатива на синдикатите под надслов “Сивото убива”.

КНСБ: До 21% достига сивият сектор в българската икономика


Кампанията е насочена към борбата със сивата икономика и некоректните работодатели. "Сивото убива" е фокусирана в четири от секторите с най-голямо наличие на недеклариран труд и сиви практики - ремонт и поддръжка на автомобили, строителство, селско стопанство и лека промишленост.

КНСБ договаря споразумение за съдействие при осигурителни измами

Сигнали могат да бъдат подавани от заплата в плик, през липса на трудов договор до неиздаване на касова бележка. Гражданите могат разкрият самоличността си или да останат анонимни, стига да приложат достатъчно подробности и снимков материал.

КНСБ договаря споразумение за съдействие при осигурителни измами

Националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов даде пример какви биха били загубите за един старозагорец, който работи за средната работна заплата от 1164 лева, но без трудов договор или се осигурява на минимална заплата и получава останалата сума в плик. 
  • За 280 дни майчинство, една бъдеща майка би изгубила 7 646 лева
  • От болнични за 10 години, работещият губи 3 856 лева 
  • От еднократно изчислено обезщетение за безрабоица, гражданинът губи 3 801 лева 
  • От пенсии за 22 години, работещият губи 81 776 лева
Общата сума на всички изчислени загуби за 30 години е размер 97 081 лева.

КНСБ изнася данни за нивото на сивата икономика у нас

Вече има и първи разрешен сигнал чрез мобилното приложение - за неизплатени заплати, като работодателят е санкциониран и е получил предписание за изплащане на заплатите.