/ iStock/Getty Images
До 21% обхваща сивият сектор в българската икономика, което представлява 23 млрд. лева. Това съобщи на пресконференция в Пловдив Тодор Капитанов, национален секретар на КНСБ, предаде Агенция "Фокус".

По думите на Капитанов неформалната заетост у нас е около 16 %, като България се нарежда в топ 5 на страните от Източна Европа, с най-висок процент на неформална заетост. За сравнение средната стойност за Европейския съюз е изчислена на 11,6 %. „Наказанията за работодатели, които допускат това, са от 1500 до 15000 лева, а за длъжностното лице – от 1000 до 10000 лева“, посочи още Капитанов. Той добави още, че в сектор „Строителство“ около 60% от довършителните ремонти в апартаментите се извършват в сивия сектор, а в „Земеделието“ този процент е още по-сериозен – около 90% работят в неформалния сектор.

КНСБ договаря споразумение за съдействие при осигурителни измами

Тодор Капитанов изброи всичко това във връзка със старта на кампанията „Сивото убива!“, която има за цел борбата със сивия сектор. В кампанията освен синдикатите се включват още НАП и Главна инспекция по труда, Комисията за защита на потребителите и други институции у нас. „Всички си мислим, че най-страшното е да ни уволнят от работа, но тогава поне може да се реагира в Бюрото по труда, за да ползват обезщетения, или можем да се пенсионираме. Не е така обаче, когато работим без трудов договор и останем без работа. Тогава можем да загубим всичко – няма да имаме работа, но и няма да ни се платят каквито и да са обезщетения. Здравните осигуровки също ще са наша грижа и дори ще дължим пари“, каза още Тодор Капитанов. „Сивото наистина убива нашите права и доходи. Убива ни буквално и на пътя, защото един от секторите, в които е има сивата икономика, е и търговията с авточасти и ремонта на автомобили. Ние не си даваме сметка как ставаме част от тези процеси“, добави Капитанов.

КНСБ получи 50 сигнала  чрез мобилно приложение

Той посочи още, че в социалните мрежи има групи за нерегламентирани пътувания, с логистичен център Пловдив. Това е средата, в която гражданите се отзовават и за нерегламентирана заетост.

Тодор Капитанов призова гражданите да се борят със сивата икономика и да подават сигнали за това към институциите.

В Дондуковата градина в Пловдив се провежда разяснителна кампания и запознаване на гражданите с мобилното приложение VOX КНСБ, което дава възможност за подаване на сигнали за некоректни работодатели.

„Приложението дава още един канал, който може всеки един гражданин да използва лесно и бързо за подаване на сигнали. То е напълно безплатно и гарантира пълна анонимност. Другото предимство е бързата обратна връзка. За нас е важно хората да получат бърз отговор“, обясни националният секретар на КНСБ Даниела Алексиева.
Агенция Фокус