първа копка
първа копка / DarikNews.bg
До края на декември 2022 година Станционната градина в Стара Загора трябва да бъде изцяло ремонтирана и обновена. Дейностите са по ОП „Региони в растеж“, а предвидените средства са 4 394 000 лева. Безвъзмездната помощ финансова помощ е 4 млн лева.

Това е входът на града от юг и се надяваме, че една от най-големите градини-над 52 декара ще бъде съживена и ще придобие нов облик, обясни главният архитект на община Стара Загора Виктория Грозева.

Амбицията на общината е изоставените сгради в източната част на градината да бъдат поискани от Министерството на земеделието, за да бъдат отдадени за управление от  Ректората на Тракийския университет.

Целта е там да се извършва учебна дейност, информира кметът Живко Тодоров. Той посочи, че предстоят разговори с директора на полицията в Стара Загора, на които ще настоява паркът да бъде „разчистен“ от лицата, които извършват криминални прояви там.

„Общата ни задача е да обновим градината и да я напълним с нов дух, да не бъде крайна точка на града ни, а място,което се посещава от хора от всякакви възрасти“, обясни още Тодоров.  

Нови алеи, пълна рехабилитация на зелената среда, бетонови павета в различни цветове и форми, атракциони, пространства за отдих и релакс, водна площ, детски площадки, детски велопарк, декоративно осветление и нова паркова мебел, са част от предвижданите дейности по реконструкцията на Станционната градина. Ще бъде изградено видеонаблюдение, за да се гарантира спокойствието и сигурността на гражданите.

Градината имаше нужда от голяма промяна, за да бъде притегателно място за старозагорци и гости на града ни, а с ремонта на жп гарата ще се обособи нова жизнена градска естетическа среда, допълни арх. Грозева.

От фирмата изпълнител „ВДХ“ ЕАД посочиха, че още от утре започва същинската строителна работа и Станционната градина ще бъде затворена за посетители.