Обществен съвет
Обществен съвет / община Стара Загора
Скулптури в Станционната градина трябва да бъдат частично възстановени и почистени от натрупаните през годините замърсявания.

17 са произведенията на изкуството, които са част от своеобразната „Галерия на открито“. Сред авторите са Кирил Матеев, изобразил от мрамор „Пробуждане“, полският творец Ян Войдило със „Среща“, „Вградена фигура“ с автор Петър Панчев и др.

По време на предстоящия ремонт по проекта за паркоустрояване, благоустрояване и подобряване на физическата среда в старозагорската градина край жп гарата, ще бъде върнато и художественото излъчване на самите скулптури, обясни зам.-кметът Милена Желева по време на юлското заседание на Обществения съвет за архитектура, изкуство и култура към Община Стара Загора.

Заложените ремонтни дейности предвиждат промяна на част от съществуващата алейна мрежа, което налага преместването на някои от експонираните скулптури на нови места. Членовете на Съвета се обединиха около идеята за по-детайлен анализ, за да бъде взето решение за позициониране на произведенията на изкуството по най-добрия начин.

„Трябва да бъдат изработени и поставени нови фундаменти на всички паметници и скулптури, защото с течение на времето и под влияние на климатичните условия, голяма част от тях са потънали и създават опасност“, категоричен е Милен Алагенски, председател на СБХ Стара Загора.

Членовете на Обществения съвет ще излязат със становище за най-доброто експониране на произведенията на изкуството в постоянната изложба на открито.