деца
деца / netinfo
Поводът е Деня на българската община
Председателят на Общинския съвет на Стара Загора Таньо Брайков, зам.-кметът Красимира Чахова и секретарят на администрацията Делян Иванов посрещнаха деца от ДГ №11 „Загоре“ по повод Деня на българската община. Малчуганите от 3-та и 4-та група седнаха на местата на общинските съветници в зала „П. Р. Славейков“ и научиха как и къде се взимат важните решения за бъдещето на града.
 
Малчуганите разгледаха разгледаха и кабинета на кмета Живко Тодоров, а след това поднесоха цветя пред барелефа на първия кмет на града Петко Славейков. 

През 1998 г. делегатите на Общото събрание на Национално сдружение на общините вземат решение отбелязването на Деня на българската община да бъде на 12 октомври.

На тази дата през 1882 г. в брой 117 на Държавен вестник е публикуван първият Закон за общините и градското управление. В него за първи път се регламентира дейността на общинските съвети, на кметовете и техните помощници.

Българската община играе важна роля през различните исторически периоди от развитието на държавата. Идеята за установяване и разгръщане на местното самоуправление е заложена още в първата демократична Конституция на самостоятелната българска държава - Търновската, приета на 16 април 1879 г. Глава 1, чл. 3 - "Територията административно се дели на окръжия, околии и общини."

През 1991 г. в новата Конституция в чл. 1, ал. 2 е записано, че "Република България е единна държава с местно самоуправление", а чл. 136 определя общината, като "основна административно-териториална единица, в която се осъществява местното самоуправление".