Явор Мичев
Явор Мичев / Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства
Явор Мичев, авторът на сюрреалистичната фотография „Солта на морето“, която преди по-малко от месец спечели отличието „Най-добър кадър на фотограф от България“ в раздел „Любители“ от конкурса Sony World Photography Awards, идва в Казанлък. Кадърът The Salt of the Sea е част от изложбата, с която Явор Мичев се представя в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък от 14-и до 25-и март тази година.

Авторът, IT – специалист по професия, е изключително популярен със своите аерофотографии. Увлича се от изкуството на светлината още от времето, преди да започне следването си в университета в Русе, където живее и сега. Страстта да снима от високо го обзема, когато през 2007 г. лети за пръв път с мото делтапланер. Днес аерофотографията превзема изцяло свободното му време. Комбинацията от преживявания в летенето и снимането провокира у Явор Мичев творчески търсения, отваря нови хоризонти за различни авторски проекти. В аерофотографията той концентрира изцяло енергията и познанията си, при това -  с отлични резултати.

Явор снима от парапланери, мотопланери, делтапланери, паратрайкове и малки самолети. От 2014 г. експериментира с безпилотни радиоуправляеми платформи и дронове.“За мен аерофотографията е сбъдната мечта. Все едно, че виждам и отразявам света през погледа на птицата. Светът оживява в нови композиции и сюжети, а дори и най-познатите места неочаквано се променят, бих казал приказно“, споделя Мичев пред своята публика. „Приемам фотографията като вид уединение, имам нужда да усетя мястото, за да успея да уловя особения момент, който много често трае минути или секунди - проблясване на слънцето зад облак, разразяваща се буря или преминаващ човек в кадъра - и след това изчезва. Ако си достатъчно често навън с камерата, късметът е по-щедър към теб. Да търсиш нестандартната гледна точка - може би това предизвикателство и възможност на фотографията, ме привлича най-много“, разкрива русенецът, личния си порив към снимането от въздуха.

Първото участие на Мичев в изложба е съвместна фотографска изява в Националния исторически музей на Букурещ през 2006 г. Първата му самостоятелна изложба е същата година в Окръжната библиотека – Русе. През 2013-а Явор Мичев прави самостоятелна изложба в Дома на хумора и сатирата в Габрово. През 2009 г. участва в обща фотографска изложба в Европейския парламент в Брюксел – „Дунава чрез русенските фотографии“ - аерофотография. Първата самостоятелна изложба аерофотографии, Явор Мичев представя в Кафе – библиотека – Русе през 2013 г. Следват още изложби в родния му град, а през миналата година, той се представя и в Силистра – отново с аерофотографии.

От 2017-а година насам  Явор Мичев печели награда след награда за своите аерофотографии, много от тях свързани с река Дунав и крайбрежието. Отличия в категория „Фотосерии“ на конкурс на БГ ПРЕС ФОТО – 2017;  в творчески конкурс „Граждански будилник“ – 2018; Поощрителна награда в категория „Фотожурналистика“ на Фото салон Пловдив – 2018; Първо място във фотоконкурс на Министерството на регионалното развитие и благоустройството – „ Една река – десетки райски кътчета“ - 2018, са сред постиженията на Явор Мичев. 
Преди да получи голямото признание на Sony,  той печели в началото на 2019-а година и първото място в блиц-конкурс на Фото Форум (серофотографии).

Изложбата „Аерофотография“ в Казанлък се реализира със съдействието на „Фотосинтезис“. Откриването е от 17.30 часа вечерта на 14-и март, четвъртък в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства.