класна стая първокласници
класна стая първокласници / Live.varna.bg
Две жалби от родители относно електронната система са постъпили в общината
97,17% от кандидатствалите първокласници са приети по първо желание на първо класиране. Това заяви зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова.

Записванията за първи клас вече започнаха. Много родители изразиха недоволство спрямо електронната система за прием. Оплакваният им са свързани с технически проблеми, които блокирали достъпа им.  Две жалби от родители относно системата са постъпили в общината.

“Двама родители подадоха жалби с едни и същи аргументи – забавяне на обявяването на класирането с 15 минути и блокиран достъп. Родителите са писали грамотно и интелигентно и са споделили, че са изгубили часове от работното си време с проблемите в системата”, каза Сотирова.

Причината за забавените резултати били вътрешни работи, а виновник за срива в системата няма. Веднага щом проблемът е бил изяснен, софтуерни специалисти са започнали работа по отстраняването му. От своя страна, Сотирова върнала имейл с извинение към родителите.

”Моите впечатления са, че тази година системата е много по-балансирана. Повечето големи градове работим с нея и това намаля напрежението”, каза Сотирова.

Тя сподели още, че новата наредба на министерството е поставила някои училища в неочаквана ситуация. Тя гласи: Първокласник, който има брат или сестра до 12 годишна възраст, който учи в същото училище, за което кандидатства, автоматично минава в 1-ва група (близка до училището адресна регистрация). Така 4-то ОУ “Кирил Христов” и 5-то ОУ “Митьо Станев”, които са заявили прием с 1 паралелка по-малко, не са осъществили искането си.