Зелената партия предупреждава за опасност от обгазяване на София
Зелената партия предупреждава за опасност от обгазяване на София / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Зелената партия предупреждава за опасност от обгазяване на София
54393
Зелената партия предупреждава за опасност от обгазяване на София
  • Зелената партия предупреждава за опасност от обгазяване на София

София е под заплаха от обгазяване, алармират от Зелената партия в България. Причината според тях е решение на Столична община да изгаря пелети с пресиран боклук в пещите на „Топлофикация София", което било крайно неприемливо и опасно. От Зелената партия са категорични, че ще изпратят писмо до Жозе Мануел Барозу, с което да уведомят Европейската комисия за опасенията си. Едно от тях е, че от общината ще заобиколят изискванията за извършване на Оценка на въздействие върху околната среда и така ще застрашат здравето на софиянци.

Проблемът с боклука се заражда още с въвеждането на балирането, каза председателят на партията Александър Каракачанов. „Така нареченото балиране ни излиза златно. Първо, че фирмите, които балират, получават свръхпечалба - някъде около 10 000 евро на ден, плюс това ние софиянци в момента като най-големи „умници" плащаме веднъж за събиране на боклука, втори път за извозването му, трети път за балиране, четвърти път за изнасяне на балите извън София".

Седем години минаха и все още завод няма, посочи Каракачанов, като допълни, че това е в противоречие със законодателството, тъй като разрешителното за балите с боклук е за 3-годишен период: „Последно ни сервират решение, което обаче има опасност да стигне дотам, че да обгазят София, защото един от начините за решаване на проблема е част от боклука да се превръща в т. нар. пелети, които вследствие на компресация и обработка на боклука, мигат да бъдат изгорени. Те обаче са изключително токсични и трябва да бъдат горени в специални пещи. Доколкото ми е известно, единственото място в България е в Девня, но от там са отказали. Тъй като няма къде, Столична община се опитва да мине извън закона и да прокара това да се прави в пещите на „Топлофикация София". Което означава, да бутнат пак на някого пари и да сложат съоръжение, което ще започне да трови хората".

От партията са категорични, че първата стъпка, която ще предприемат, ще бъде да запознаят Европейската комисия с действията на Столична община.