Призив за преименуване на булеварда пред руското посолство в София на „Героите на Украйна“ е постъпило в Столичния общински съвет, потвърдиха от пресцентъра на съвета.

Вносител е журналистът, продуцент и режисьор Найо Тицин. Той е внесъл на 29 март в СОС писмо за преименуване на булеварда пред Руското посолство в София на „Героите на Украйна“.

В писмото, публикувано в профила на Тицин във фейсбук, той пише, че е уверен, че СОС споделя евроатлантическите ценности и осъжда военната агресия на Русия в Украйна. Вярвам, че СОС на столицата трябва да изпрати ясен знак за подкрепа на украинския народ и да осъди еднозначно руската инвазия, посочва Тицин.

Предложение: Улица „Граф Игнатиев“ да бъде преименувана на „Свободна Украйна“

Той отправя призив бул. "Драган Цанков" в частта му пред руското посолство да бъде преименуван на бул. "Героите на Украйна". Става въпрос за отсечката от бул. "Пейо Яворов" (кръговото на телевизионната кула) до ул. "Никола Мирчев".

В тази отсечка на булеварда има само един адрес и това е адресът на посолството на Руската федерация в България, пише журналистът Найо Тицин. Много европейски столици вече прекръстиха улици, площади и булеварди до руските посолства като знак на несъгласие с руската политика на Владимир Путин.

Много пъти повтаряме, че София означава мъдрост. Но какво е мъдростта, ако тя не е облечена в достойнство, морал, благородство и съпричастност, заявява Найо Тицин.

Посолството на Украйна в България призовава на фейсбук страницата си за подкрепа на петиция за преименуване на улици, на които се намират руското посолство и консулства у нас, като знак на подкрепа към Украйна.

Предложенията за смяна на имена са: част от ул. „Никола Мирчев”, на която се намира сградата на руското консулство в София да се казва ул. „Героите на Украйна”; бул. „Драган Цанков”, където се намира сградата на руското посолство в София, да се казва бул. „Украйна”; ул. “Ниш” в Русе, където е сградата на руското консулство, да се казва ул. „Героите на Украйна”; част от ул. „Македония” във Варна, където е сградата на руското консулство, да се промени на ул. „Украйна”. 

„Това би бил един символичен акт в подкрепа за украинския народ, който защитава своята независимост във войната, започната от Русия“, посочват от дипломатическата мисия. 
БТА