Министерството на труда и социалната политика е в пълна готовност за оказване на подкрепа и съдействие на украинските бежанци, обяви ресорният министър Георги Гьоков. Той разговаря онлайн с министъра на социалната политика на Украйна Марина Лазебна. Основна тема в разговора беше закрилата и осигуряването на хуманитарна помощ за украинските деца. 

Обсъдено е подготвянето на Меморандум за сътрудничество между България и Украйна за осигуряване на социална закрила на деца, засегнати от военни конфликти.

КНСБ помогна на майки с деца да напуснат Украйна

„От началото на военния конфликт в Украйна над 110 000 украинци са влезли в България, от които около 55 000 са останали в страната. Близо една трета от тях са деца. Действията на българските институции от системата за закрила на детето са насочени към гарантиране на техните права и интереси“, подчерта министър Гьоков.

Той представи плана за действие на Министерството на труда и социалната политика за подкрепа на украинските граждани. „За подобряване на междуинституционалното сътрудничество за осигуряване на закрила на непридружените деца е разработен координационен механизъм за взаимодействие между институциите. Сред мерките за закрила в семейна среда са осигуряване на педагогическа, психологическа и правна помощ. Децата и техните родители имат право да ползват безплатно социални услуги, които се финансират от държавния бюджет“, каза министър Гьоков. „Националната телефонна линия 116 11 е в готовност да предоставя психологическа подкрепа и консултации за децата от Украйна и техните родители и близки“, добави той.

Настаниха в София шест семейства от Украйна

Украинският министър на социалната политика Марина Лазебна изрази благодарност за подкрепата и грижата, които България оказва на бягащите от войната. „Най-важната ни задача е осигуряването на правата на децата“, каза тя.
МТСП