Столична община настани 25 души, избягали от войната в Украйна. Това са шест семейства, възрастни и 11 деца.

Кметът Йорданка Фандъкова се срещна със семейството на Полина и Саша, които от снощи са потърсили закрила в София и са настанени в една от базите на Столична община.
Единадесетчленното семейство, пристигнало заедно със свой близък, е настанено в сграда на общинската дирекция „Аварийна помощ и превенция“ в координация с БЧК.

Полина и Саша и техните 8 деца са живели в град Суми, който е близо до Харков. Всички те са хора с увреден слух. „Искаме да останем в София и да си намерим работа тук, – споделиха родителите пред кмета, – а 5-те ни деца, които са на възраст между 5 и 16 години, да могат да ходят на училище", казаха също те.

В София настаниха първите две семейства, пристигнали от Украйна

Три от децата им са пълнолетни и ще си търсят работа. Семейството разговаря с жестомимичен език и в комуникацията си бе подпомогнато от общността на глухите хора в България.

Кметът ги увери в своята подкрепа и се интересува от какво имат нужда. Семейството желае да остане в София, за което е необходимо да кандидатства за получаване на статут.

"Бихме искали децата да посещават училището за глухи в София", посочиха също родителите. Останалите пет семейства от Украйна са настанени в центрове за социални услуги на общината. Възможности за приемане на напуснали Украйна общината предоставя освен в социални услуги и в специализираната болница за долекуване в район „Панчарево“, където могат да бъдат настанени 40 възрастни, които се нуждаят и от здравни грижи.

Болницата за рехабилитация продължава лечението на своите пациенти. Възможности за настаняване има и в база на общинско дружество в Приморско. На настанените семейства се предоставят хранителни продукти, дрехи, както и хигиенни материали, които се осигуряват от аварийните екипи на общината с помощта на БЧК.