Общо 49 украинци с български произход, от които 12 деца и бебета, бяха успешно евакуирани от военните зони в Запорожие, Бердянск, Мелитопол, Приморск и настанени в курортния комплекс "Албена" АД.

Акцията бе организирана и осъществена от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) в тясно сътрудничество с Асоциацията на българите в Украйна, която осъществи безопасното превозване на хората до границата с Румъния, съобщиха от пресцентъра на КНСБ.

Настаниха в София шест семейства от Украйна

КНСБ е поела транспортирането на бежанците от украинско-румънската граница и настаняването им в Албена, където тази нощ е била създадена организация за тяхното посрещане и настаняване.

Украинци учат български език в русенската библиотека

Кампанията е координирана от главния експерт от КНСБ Атанаска Тодорова, както и от Татяна Джилянова, председател на Синдиката на туризма в България – КНСБ. В специално подготвения за целта хотел има всички необходими условия за настаняването на бежанците, които при желание имат възможност да получат и регламентирана работа в черноморския ни комплекс, се посочва в съобщението.

Конфедерацията е заплатила транспортните разходи и е осигурила средства за закупуването на детски храни, санитарни материали и лекарства, а от Регионалния съвет на КНСБ в Добрич оказват правна и административна помощ на бежанците при регистрирането им, както и експертна помощ чрез безплатни трудово-правни консултации.

Благотворителната кампания "КНСБ за Украйна" започна на 1 март. В момента тече организация за извеждането на още една група бежанци от военните зони в Украйна. Продължава и събирането на средства и материални дарения.