/ БГНЕС

Повече от 4 милиона украинци вече са напуснали страната, за да избягат от войната на Русия в Украйна, сочат данни на Агенцията на ООН за бежанците.

Агенцията съобщи, че 4 019 287 украинци са избягали през границите на страната след руското нахлуване в Украйна на 24 февруари. По данни на агенцията повече от 2,3 милиона са се насочили на запад към Полша.

Междувременно стана ясно, че държавите от ЕС и Европейската комисия продължават да са в задънена улица по въпроса кой трябва да предостави гаранции за ръководената от Европейската централна банка схема за конвертиране на паричните средства на украинските бежанци в местни валути.

Резултатът за милионите хора, бягащи от войната, е, че те нямат възможност да обменят спестяванията си.

Въпросът за това как да се конвертират украинските гривни в евро или други валути на ЕС се обсъжда между лидерите на ЕС от началото на март, но решение все още не е намерено, съобщава „Политико”. Проблемът е в липсата на възможност в момента Националната банка на Украйна да предостави обезпечение, което би покрило потенциалните загуби.

Засега ЕЦБ е представила на Еврокомисията два варианта за по-нататъшни действия, става ясно от документ, с чието съдържание се е запознало изданието.

При първия вариант, който централната банка предпочита, държавите от ЕС ще дадат мандат на ЕЦБ да работи с централните банки на страните от ЕС за конвертиране на гривната. За да се заобиколи забраната на блока за парично финансиране, когато централната банка предоставя фискална подкрепа на държавите, ЕС трябва "да предостави [на ЕЦБ и централните банки на ЕС] ресурси за изпълнение на мандата", пише ЕЦБ.

С други думи, ЕС ще трябва да осигури обезпечението за обмена на валута, за да покрие евентуални загуби.

БГНЕС