Предложих Столичният общински съвет (СОС) да преименува ул. "Граф Игнатиев" на ул. "Свободна Украйна", съобщава на страницата си във фейсбук независимият общински съветник Методи Лалов.

В мотивите в доклада до СОС Лалов посочва, че една от емблематичните за столицата и за България улици носи името на граф Николай Игнатиев, посланик на Русия в Цариград, Османска империя.Същият обаче, като изразител на руските имперски интереси, е работил срещу независимостта на българската православна църква и срещу свободата на България. Има съществена роля и за обесването на идеолога и организатор на българската национална революция Васил Левски, тъй като настоява пред османските власти Апостолът на свободата да бъде съден от специален съд, в определянето на чийто състав участва лично, отбелязва в доклада си до СОС Лалов.

Според него обозначаването на тази важна за българите улица с името на човек, работил против интересите на България и отговорен за обесването на Васил Левски, представлява тежко оскърбление за българския народ.

"Затова и за да бъде възстановена историческата справедливост и достойнството на българските граждани предлагам ул. „Граф Игнатиев“ да бъде преименувана", заявява Методи Лалов.

Нов кръг от преговори между Украйна и Русия

В контекста на военната агресия на руския президент Владимир Путин в Украйна, довела до унищожаването на хиляди животи на хора от различни етноси и националности, до разрушаването на цели градове и до флагрантно нарушаване на установения международен правов и демократичен ред, както и като израз на съпричастността на българския народ с украинския, предлагам улицата да носи занапред наименованието „Свободна Украйна“, посочва общинският съветник.

Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие следва да съгласува предложението ми за преименуване със съответната общинска администрация по местонахождение на обекта.

Независимо от това съм изпратил искане за съгласуване до кмета на район „Средец“, което ще представя на вниманието на общинските съветници при обсъждането на доклада в комисиите на СОС, допълва в доклада си общинският съветник.
БТА