/ Столична община
По линия 74, свързваща Централна гара с кв. „Манастирски ливади“, се движат 10 нови елекробуса, съобщиха от Столична община.

Превозните  средства са от най-високия екологичен клас, нископодови и климатизирани, разполагат с обособени места за хора с физически увреждания, видеонаблюдение и възможност за зареждане на мобилни устройства.

Столична община

Доставката на новите превозни средства е част от програмата за кмета Йорданка Фандъкова за модернизация на градския транспорт и подобряване качеството на атмосферния въздух.   

Новите 30 нископодови бързозарядни електробуса и 10 броя нови зарядни станции са закупени по проект „Изпълнение на дейности за подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за шосеен транспорт - електрически автобуси и тролейбуси“ по Оперативна програма “Околна среда 2014-2020 г.”, осъществяван с подкрепата на Кохезионния фонд на Европейския съюз.

Фандъкова: Тролейбусите в София са обновени на 100% (СНИМКИ)

Проектът е 100% финансиран по процедура № BG16M1OP002-5.004 „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух” по приоритетна ос 5 „Подобряване качеството на атмосферния въздух” на Оперативната програма.

Част от новозакупените 30 елекробуса вече се движат по линии 6 и 60. Предстои да бъдат пуснати нови електоробуси и по линия 73.
 
Маршрут на елекробусна линия 74:

Маршрутът, по който се движат превозните средства от линия 74 е следният: начална спирка  „Бул. Княгиня Мария Луиза“, бул. „Христо Ботев“, бул. „Сливница“, ул. „Опълченска“, бул. „Ген Скобелев“, Руски паметник, бул. „Ген Тотлебен“, бул. Акад. Иван Евстатиев Гешов“, бул. Петко Ю. Тодоров“, бул. „Гоце Делчев“ , ул. „Костенски водопад“, бул. „Тодор Каблешков“, ул. „Луи Айер“.

Електробусите ще спират на всички съществуващи до момента спирки с изключение на спирките жк. „Гоце Делчев“.