Ремонтът на трамвайното трасе на бул. "Цар Борис Трети" върви по график. Кметът на София Йорданка Фандъкова заедно със зам.-кмета Ангел Джоргов инспектираха ремонтните дейности в района на площад "Македония" и обясниха, че времето е малко непостоянно, но забавяния няма, защото всичко се извършва в срок.

Ремонт на трамвайните релси в центъра на София

Започна монтирането на релсите в участъка от площад "Македония" до Руски паметник. Този участък ще бъде превърнат в линеен парк с по-малко паркоместа, но с много зеленина и с пейки за отдих. 

Ремонт на трамвайните релси в центъра на София

"Целият участък в района на площад "Македония" ще се превърне в линеен парк, със зелени трамвайни линии и места за паркиране по проект на френско проектантско бюро. Обособяват се и три ленти за движение. През април следващата година трамваят от Съдебната палата до "Бъкстон" трябва да бъде пуснат и да започне работа в следващия участък от "Бъкстон" до "Княжево", информира Фандъкова.

Ремонт на трамвайните релси в центъра на София

"Трябваше да се съобразим с времето, но дейностите се движат в график. Всеки ден се взимат проби от всички възможни материали от основата, от бетона, за да се следи качеството. Материалите се изследват в няколко независими, акредитирани лаборатории", каза столичният кмет.

Ремонт на трамвайните релси в центъра на София

Тя съобщи, че от следващата седмица се очаква да започне монтажът на релсите от болница "Пирогов" в посока ж.к. "Бъкстон". Изисквам да се работи с нужния брой хора, да бъде наситено с бригади. Навсякъде, където има фронт, да се работи, за да се гарантира спазването на срока", подчерта столичният кмет.

Ремонт на трамвайните релси в центъра на София

Кметът подчерта, че продължават усилията на Столичната община за подмяна на наземния транспорт. При тролеите напредъкът е най-голям. Очакваме до два дни в движение да бъдат пуснати и последните тролеи, за да може те изцяло да бъдат подменени. За трамваите тече процедура, но в момента има обжалвания. Кметът информира, че за линия номер 5 вече са закупени нови трамваи.
БТА