Нова детска площадка строят в парк „Оборище”
Нова детска площадка строят в парк „Оборище” / cнимка: Sofia Photo Agency

Голяма детска площадка ще бъде изградена в парк „Оборище” по международен проект, със средства от чуждестранни спонсори и Столична община. Това каза за Дарик кметът на район „Оборище” – Пенка Арменкова. На площадката ще има съоръжения, подходящи за различни възрастови групи и кът за деца с увреждания на двигателния апарат. До 15 дни ще започне да се работи по проекта.

Площадката ще бъде изградена в парк „Оборище” откъм улица "Кракра". Това заяви още Пенка Арменкова и допълни, че на мястото ще бъдат демонтирани и всички съоръжения, които са опасни за децата според европейските изисквания. Това са задълженията, които всички районни кметове трябва да изпълнят, като част от трети етап на кампанията „Безопасно лято на детските площадки", която беше организирана от КЗП, Дарик радио и вестник „Стандарт”. Въпреки предписанията на комисията, в парк „Оборище” все още има опасни и разрушени части от съоръжения, които не са демонтирани, категорична беше Пенка Арменкова. „Парк „Оборище” се стопанисва от „Зелени системи” – Столична общиа. Те изобщо не реагират на нашите сигнали”, сподели още тя.

Осем нови детски площадки са били изградени в район „Оборище” за последните две години, като част от мащабната акция на кметството, припомни още Арменкова. По думите й, до края на годината и началото на следващата, ще бъдат изградени още три нови детски площадки. Тя допълни, че постепенно се ликвидират и всички стари метални съоражения, които са построени преди 30 години и са опасни по всички стандарти на ЕС.

Главният архитект на София Петър Диков пък обясни в инетрвю за Дарик, че също има претенции към "Зелен Системи", не като общински служител, а като гражданин. „Аз преди повече от три месеца съм пуснал писмо до всички районни кметове да направят пълна паспортизация на площадките. И вече идва систематична информация”, уточни той. Диков се закани, че ако предписанията по обезопасяване и демонтиране на опасни детски съоръжения не бъдат изпълнени, отговорните обекти за това ще бъдат задължени да ги демонтират чрез заповеди от дирекция контрол по строителството.