Фандъкова: София е в крак със зелените политики на Европа
Фандъкова: София е в крак със зелените политики на Европа / снимки: БГНЕС

Една от най-важните цели и задачи, които съм си поставила, това е подобряване чистотата на въздуха в града. Два са основните фактора на замърсяване - единият е трафикът и транспортът, другият фактор е отоплението с неикономични горива, особено в крайните райони на града. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова след като инспектира ремонта на Руски паметник.

Фандъкова каза, че по първия фактор работят много усилено по отношение на градския транспорт - това са строителството на метрото, новите тролеи, трамваи, автобуси. „Но по втория фактор трябва да включим разбира се и гражданите”, добави Фандъкова.

Трамваите се движат по трева около Руски паметник

Тя подчерта, че Столичната община иска да даде пример с използването на ВЕИ при отоплението на общински сгради, най-вече училища, детски градини.

„В София вече има шест зелени детски градини. Едната сграда е новото училище, което ще отворим тази есен. То се отоплява с термопомпи, в детските градини имаме слънчеви панели. Подготвихме два големи проекта, по които днес подписахме договор с Министерството на енергетиката и очакваме да започнем реализацията. Единият от тях включва девет общински сгради - училища и детски градини, там ще се подменят котлите с котли с дървени пелети. Тези пелети ще се произвеждат в новата инсталация в Хан Богров за преработка на зелени отпадъци. София е в крак със зелените политики на Европа и в света и от отпадъците, които събираме от градините и парковете, вече произвеждаме електроенергия и компост, но ще можем вече и да отопляваме и сгради”, заяви столичният кмет.

Подписаха договори за повишаване на енергийната ефективност с 32 общини

Тя отбеляза, че вторият проект предполага подмяната на топлинната инсталация в пет общински сгради - училища и детски градини, които пък се отопляват с централно отопление за намаляване на разходите за отопление.