Подписаха договори за повишаване на енергийната ефективност с 32 общини
Подписаха договори за повишаване на енергийната ефективност с 32 общини / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Министерството на енергетиката подписа договори за повишаване на енергийната ефективност и използване на възобновяема енергия за отопление в общински и държавни сгради с 32 общини, на обща стойност 10,44 млн. евро. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Проектите се финансират по линия на програмата „Енергийна ефективност и възобновяема енергия” (т.нар. Норвежка програма). Сред тях са Столичната община и община Мадан, които ще реализират по два проекта - за енергийна ефективност и за възобновяема енергия.

Финансират се проекти за замяна на горива и котли, подмяна и реконструкция на абонатни станции и отоплителни инсталации, както и за използване на слънчева, хидротермална и геотермална енергия за производство на топлинна енергия. Безвъзмездната помощ е между 170 000 и 500 000 евро, а бенефициенти са държавата и общините.

Общо 85 проектни предложения са получени по тази грантова схема. От тях са класирани 57 проекта. Получено е уверение от партньорите по програмата, че срокът за изпълнение на проектите ще се удължи с една година - до април 2017 г.

По думите на кмета на София Йорданка Фандъкова, в столицата ще бъдат ремонтирани отоплителните инсталации на две детски градини и на дома за стари хора в града, и ще бъде газифицирана една от детските градини. Според кмета на Велико Търново Даниел Панов с мерките се постига намаляване на разходите за енергия с около 40%.