/ iStock/Getty Images
Четири мобилни лекарски кабинета получи Сливенска област със заповед на Министъра на здравеопазването, съобщиха от областната администрация.

Кабинетите са по педиатрия, гинекология, за обща практика и мобилен флуорограф и са предоставени безвъзмездно на Регионалната здравна инспекция в Сливен. 

С тях медицински специалисти и лекари по профила на дейност ще извършат профилактични прегледи и имунизации в населени места с голям брой неосигурени лица и лица със затруднен достъп до лечебни заведения.

Процедурата за избор на лечебните заведения, с които ще бъдат сключени договори за осъществяване на дейностите, ще бъде проведена от здравната инспекция.

Прегледите ще бъдат предхождани от беседи, срещи и информационни кампании за значението на имунизациите за децата, за необходимостта от ваксиниране на населението, за значението на профилактичните прегледи, за правилното хранене и отглеждане на деца и др.

Кабинетите са осигурени в изпълнение на Националния план за действие в периода 2015-2020 година и Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите.