Започва акция за използване на обезопасителни системи в автомобилите и безопасност на пешеходците
Специализирана операция с акцент безопасността на пешеходците, отдаване на предимство от страна на превозните средства и използването на обезопасителните системи в автомобилите е в ход на територията на ОД на МВР-Сливен.

Нова спецоперация на „Пътна полиция“, за какво ще следят униформените

Акцията е част от инициативите по пътна безопасност на ГДНП. Тя стартира от 19,00 часа на 5 октомври и ще продължи до 19:00 часа на 11 октомври. По времето на операцията екипи ОДМВР-Сливен ще осъществяват контрол в района на кръстовища, главни улици и булеварди в общинските центрове.

Ще се осъществява контрол по отношение отдаването на предимство на пешеходни пътеки от водачите на МПС, както и поведението на пешеходците, които трябва да пресичат на определените за това места.

По анализ на пътна полиция часовете рано сутрин и на здрачаване са най-опасни, тогава пешеходците не са толкова видими за водачите на МПС. Тъмните дрехи и невниманието допълнително създават предпоставки за възникване на инциденти.

Препоръчително е пешеходците да използват светлоотразителни елемент, закрепен за връхната дреха или ръчния багаж, да пресичат на осветени участъци от пътя, да бъдат внимателни и да не бързат да пресичат пътното платно, докато не се уверят, че е безопасно.

Мъж загина, пометен от товарен автомобил на пътя Севлиево-Габрово

Водачите на МПС да бъдат внимателни при приближаване към пешеходна пътека, да се преминава бавно и предпазливо покрай спирките на градския транспорт, да се спазва ограничението на скоростта при движение в населени места, да се движат с повишено внимание и очакване внезапни действия на възрастни пешеходци и деца.

Контрол ще се осъществява по отношение използването на обезопасителните системи в автомобилите - обезопасителни системи за деца, предпазни колани от водачите и пътниците, включително и на задните седалки.

Няма загинали пешеходци при пътни произшествия от началото на 2021 година до месец октомври на територията на ОД на МВР. За посочения период с различна степен на наранявания са 32-ма пешеходци. Общия брой на регистрираните пътни произшествия е 432.