Д-р Чукова е лекувала починалото момиченце преди да бъде прието в болница
Д-р Чукова е лекувала починалото момиченце преди да бъде прието в болница / Дарик Сливен

Според педиатъра д-р Яна Чукова, първоначалното състояние на момиченцето, което почина в Пловдив, не е налагало изписването на антибиотици, защото е ставало въпрос за вирусна инфекция. Детето е заведено на преглед при нея в понеделник следобед - 7 февруари. Имало е температура, обилна хрема, зачервено гърло, било е с неувредено общо състояние. Тъй като в града има грипни заболявания, една от работните диагнози е била грип. Но вероятността да е друго вирусно заболяване била голяма, тъй като е сезона на всички респираторни заболявания.

„На грипа не отговаряше това, че детето беше с обилна хрема и зачервено гърло. Обикновено дебюта на грипа е с висока температура, а катаралните промени от страна на горни дихателни пътища се появяват малко по-късно. Бяха изписани симптоматични средства и детето беше извикано на контролен преглед следващия ден", каза д-р Чукова. Във вторник не е имало влошаване на състоянието на момиченцето. Симптоматичната терапия е продължила с уговорката, че ако детето се влоши, то да бъде заведено отново на преглед. «В сряда детето не беше доведено, а в четвъртък сутринта вече беше в тежко общо състояние. Беше много бледо и пъшкаше. При прегледа се установи промяна в дишането, ускорена сърдечна дейност, увеличен черен дроб. Веднага беше направена рентгенова снимка и детето беше изпратено за хоспитализация в детско отделение по най-бързия начин», каза д-р Чукова.

На неин въпрос кога се е влошило детето, майката отговорила, че в сряда то спряло да се храни и отделяло малко количество урина. Д-р Чукова смята, че нейната реакция е била адекватна по време на двата прегледа в понеделник и вторник и изрази съжаление за фаталния изход.