Т. Тодоров: Прокуратурата да се самосезира за строежа на ВЕЦ Моста
Т. Тодоров: Прокуратурата да се самосезира за строежа на ВЕЦ Моста / netinfo
Прокуратурата трябва да се самосезира за строежа на ВЕЦ „Моста” на яз. „Тича”, това каза, на пресконференция днес, областният управител на Шумен Тодор Тодоров и уточни, че ако прокуратурата не го направи, той ще сезира магистратите.

Тодоров съобщи още, че кметът на община Върбица Исмаил Мехмед не е спазил закона като е отказал да предостави на областна администрация заверени копия на документацията, свързана с издаване на разрешение за строежа на ВЕЦ-а. Тези документи са били предадени на Регионална дирекция „Национален строителен контрол” /РДНСК/, от където са ги предоставили на областния управител.

От документите става ясно, че към момента, в който е издадено разрешителното за строеж /15 .07. 2008 година/ фирмата-инвеститор „Касиопея 7” не е разполагала с разрешително за смяна на предназначението на земята, която е от държавния горски фонд. Липсвал е и документ за уреждане на сервитут за преминаване на напорния водопровод, който е част от ВЕЦ-а, през терена. „Като се има предвид липсата на тази документи, за мен разрешителното за строеж, издадено от община Върбица, е незаконосъобразно”, каза Тодор Тодоров.

Той е изпратил писма до Държавната агенция по горите и РДНСК, в които иска информация за това дали двата документа са били представени от формата по-късно. „Ако такива документи има, ще поискам преписи от тях и тогава ще реша какво точно да предприема”, уточни областният управител.